سه‌شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۳
۰ نفر

زمستان سخت اروپای شرقی آغاز شده و عبور از مدیترانه برای پناهجویان غیرممکن؛ با این حال آنهایی هم که خود را به آن‌سوی آب‌های مدیترانه رسانده‌اند، چندان حال و روز خوشی ندارند.

پناهنده

آن سوي مديترانه، ديگر كسي منتظر پناهجويان نيست اما هزاران نفر طي يك سال گذشته همچنان به اميد زندگي بهتر قدم به خاك اروپا گذاشته‌اند؛ هزاران نفري كه اكنون در كشورهايي چون يونان و صربستان در سرماي بي‌سابقه منفي 25درجه يا به حال خود رها شده‌اند يا در سكونتگاه‌هاي موقت در چادر زندگي مي‌كنند.

طبق اعلام كميسارياي عالي سازمان ملل در امور پناهندگان، طي يك سال گذشته بيش از 364هزار نفر از مديترانه عبور كرده و به اروپا رفته‌اند. بيشتر اين افراد از كشورهاي فقير يا درگير جنگ در منطقه خاورميانه و آفريقا هستند و مسير اصلي ورودي آنها به اروپا از راه جزاير يونان يا سواحل ايتالياست. مديترانه در اين زمان از سال، امواج سهمگيني دارد كه بسياري از پناهجويان را به كام مرگ مي‌كشاند. غيراز افرادي كه موفق شده‌اند خود را به اروپا برسانند، حدود 5هزار و 100نفر هم در ميان امواج قرباني شده‌اند.

آمار ورود پناهجويان به اروپا طي يك سال گذشته در مقايسه با سال 2015چيزي حدود دو سوم كمتر شده است. دليل آن هم، توافق اتحاديه اروپا و دولت تركيه بوده است. در سال 2015، با ورود بيش از يك ميليون و 500هزار پناهجو به كشورهاي اروپايي، قاره سبز درگير بحراني بي‌سابقه شد. اروپايي‌ها در نهايت با تركيه به توافقي دست پيدا كردند كه در چارچوب آن، دولت تركيه مانع حركت پناهجويان به سمت اروپا مي‌شد و اروپايي‌ها هم در مقابل به تركيه كمك مالي مي‌كردند. همچنين براساس اين توافق مقرر شد پناهجويان به كمپ‌هايي در تركيه منتقل شوند تا از آنجا به كشورهاي خودشان بازگردانده شوند.

با بروز اختلاف بر سر اجراي اين توافق ميان دو طرف، اكنون 15هزار نفر در جزاير يونان سرگردان شده‌اند. از سويي كشورهاي اروپايي به آنها اجازه ورود به خاك‌شان را نمي‌دهند و مرزهاي خود را بسته‌اند. از سوي ديگر، امكان بازگشت آنها در چارچوب توافق تركيه و اروپا هم وجود ندارد. آمار كميساري عالي پناهندگان نشان مي‌دهد بيش از 4هزار نفر شامل زنان و كودكان تنها در جزير لسبوس در كمپ آوارگان زندگي مي‌كنند. پناهجويان در 4جزيره ديگر واقع در درياي اژه ميان يونان و تركيه نيز وضعيت مشابهي دارند. سرماي بي‌سابقه منفي 14درجه شرايط را براي اين افراد بسيار سخت كرده است. طبق اعلام دولت يونان، اين سرما طي 15سال گذشته در اين كشور بي‌سابقه بوده است.

از بهار گذشته يعني زماني كه اين توافق به اجرا رسيد، كشورهاي اروپايي هم مرزهايشان را بستند. اكنون حدود 7هزار و 200نفر از پناهجويان تنها در صربستان سرگردان شده‌اند. آنها قصد رفتن به آلمان را داشتند اما با بسته شدن مرزها، در صربستان كه يكي از كشورهاي مسير بود، ماندگار شدند. طبق آمار سازمان ملل، حدود هزار و 500نفر از اين عده حاضر به پذيرش اسكان در گرمخانه‌هاي دولتي صربستان نشده‌اند و اكنون در چادر يا ديگر سكونتگاه‌هاي موقت در بلگراد، پايتخت، يا اطراف آن زندگي مي‌كنند. بيشتر اين افراد از افغانستان، عراق و پاكستان هستند.

با افزايش سرماي هوا و آغاز بارش سنگين برف در جزاير يونان و كشورهاي منطقه بالكان، سازمان ملل خواستار توجه كشورهاي اروپايي و اتحاديه اروپا به وضعيت پناهجوياني كه پشت مرزها سرگردان هستند شده است. كيلومترها آن طرف‌تر در سواحل ايتاليا هم هزاران نفر ديگر بلاتكليف مانده‌اند. حدود 118هزار نفر از پناهجويان كه بيشتر آنها از كشورهاي آفريقايي هستند، در ايتاليا و در كمپ‌هاي آوارگان به‌سرمي‌برند. با ادامه جنگ و درگيري در خاورميانه و آفريقا، بحران پناهجويان همچنان بدون راه‌حل باقي مانده است.

کد خبر 359852

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha